Ceviz (Koz) Nedir
Ceviz diğer bir adıyla “koz” olarak da bilinmektedir. Ceviz ağacı kalın ve güçlü gövdesi sayesinde uzun yıllar yaşayabilen, gövdesi kereste bakımından ve meyveleri mineral ve protein bakımından oldukça zengin ve değerli ağaçlardan biridir. Genel olarak ortalama 25 metre boyuna kadar uzayabilmektedir. Nisan ve Mayıs aylarında daha yapraklanma dan çiçekleri açmaya başlar. Haziran ayında ise yaprakları ve meyveleri çıkmaya başlar, Haziran ayının ortalarına geldiğimizde ise yaprakları tamamen çıkmış olur bu zaman boyunca meyveleri ise gelişerek büyümeye başlar, Eylül ayına geldiğimizde ise ceviz ağacının meyveleri tamamen olgunlaşarak, toplanmaya ve tüketilmeye başlamaktadır.
Ceviz ağaçları yabani olarak yetişmekle birlikte, bahçelerimizde ve tarlalarımızda ekilerek yetiştirilebilir. İçerisinde bulundurduğu eterli uçucu yağ, juglan, flavonlar ve C vitamini sayesinde vücudumuzun korunması ve sağlığımız için oldukça yarayışlı ve faydalı besinlerimizdendir. Ceviz ağacı ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişmekle birlikte Doğu Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu bölgelerinde vitamin ve içerik açısından daha verimli yetişmektedir.
Ceviz Ağacının ve Meyvelerinin Faydaları
Ceviz ağacının başta kendisi olmak üzere meyvesi, yaprağı kısaca bu ağacın çatısı altında yetişen gelişen herşey insan sağlığı ve direnci için oldukça etkili ve yarayışlıdır. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz bu ağacın yine de başlıca faydalarından bahsetmek gerekir.
Ceviz ağacının meyvesi içerisinde bulundurduğu yüksek orandaki Omega-3 sayesinde vücudumuzdaki yağ asitlerini, kalp hastalıklarını, yüksek kan basıncını ve depresyonu belirli ölçülerde azaltmaktadır.
Her gün düzenli olarak tüketilen ceviz kandaki kolesterol seviyesini düşürerek, kalp atışlarındaki düzensizliği gideriyor.
Hekimler tarafından hazırlanarak ilaçlarda kullanıldığı taktirde kanı temizleyerek kansızlığı gideriyor.
Ceviz ağacı ve meyvesi içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde şekerlemelerde, tatlılarda, kuruyemişlerde, kozmatik ürünlerinde ve buna benzer birçok alanlarda da kullanılarak hayatımızda ve sağlığımızda çok önemli bir yeri bulunmaktadır.
* Ceviz, kanda bulunan zararlı kolestrolün birikmesini önlemektedir. Kanı temizlemektedir.
* Ceviz, yüksek kolestrolü düşürmektedir.
* Damar tıkanıklığı tedavisinde etkilidir.
* Şeker hastalığı olan hastaların tedavi sürecinde kullanılmaktadır.
* Midede ve bağırsakta biriken gazın atılmasında etkilidir.
* Grip ve nezleye iyi geldiği bilinir.
* Sindirim sistemindeki bozukluğun giderilmesinde aktif olarak rol oynar.
* Vücudu soğuktan korumada etkilidir.
* Yorgunluğu ve bitkinliği gidermektedir.
* Vücudu zinde tutar.
* Zehirlenmelere karşı etkilidir.
* Kuvvet vermektedir.
* Çocuklarda gelişimi sağlar.
* Ceviz, beyin için gerekli olan gümüş iyonuna sahiptir. Bu nedenle yediden yetmişe herkes için gereklidir.
* Ceviz, uzun süre depolanabilen bir meyve olduğu için diyetlerde mutlaka tercih edilmektedir.
* Cevizde yüksek oranda omega 3 bulunmaktadır. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir özellik taşır. Ani inmeleri, yüksek kan basıncını azaltır. Omega-3 yağ oranı aynı zamanda çocuklarda yüksek hiperaktif olma riskini azaltmaktadır. Uyku düzeni sağlamaktadır.
* Ceviz aynı zamanda klinik depresyonu da azaltmaktadır.
* Kalp atışlarının düzenlenmesinde de ceviz oldukça etkilidir.
* Cevizde fitosteroller bulunmaktadır. Bu sayede de kalın bağırsak, prostat ve göğüs kanseri gibi çeşitli kanser türlerinden koruma sağlıyor.
* Ceviz yiyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
* Ceviz, kavrama ve anlama gelişiminde oldukça etkilidir. (Asya’da ceviz emyvesinin bir beyin gıdası olduğu bilinmektedir. Bu nedenle sınava girmeden önce öğrenciler ceviz yemekte, bu sayede notlarının artacağına inanmaktadır.)
* Cevizde bir diğer yararlı madde L-arginin (besinlerden elde edilen bir aminoasit olup, vücudun protein yapması için gerekmektedir.) bulunmaktadır. Bu sayede kan damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlamaktadır. Kan ve damar sistemini rahatlatır.
* İçinde bulunan fitosteroller ve magnezyum sayesinde safra taşı oluşumuna engeldir.
* Antioksidan özelliği taşımaktadır. Bu sayede parkinson ve alzheimer gibi rahatsızlıkları engellemede ve azaltmada etkili olduğu söylenmektedir.
* Cevizde aynı zamanda melatonin vardır. Bu madde sayesinde özellikle gece çalışan ve uyku düzensizliği olan kişilerin uykularının düzene girmesinde etkilidir.
Cevizin Diğer Kısımları
* Eğer şeker hastalığınız var ise ceviz yaprağını kaynatıp içmeniz önerilmektedir.
* Kansızlığınız var ise ceviz yaprağı ve kabuklarını kaynatıp balla karıştırıp içmeniz önerilmektedir. Bu sayede hem kan yapar, hem de kanınızı temizler. Kalbiniz güçlendiği gibi sinir sisteminiz de güçlenmektedir. Aynı zamanda ishal ve dizanteri gibi rahatsızlıklara da bu karışımın iyi geldiği söylenmektedir.
* Ceviz yapraklarının baş ağrısına karşı da bir tedavi ürünü olarak kullanıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda ceviz yaprağı ishale, bademcik iltihabına, el ayak terlemesine ve hemoroite iyi geldiği bilinmektedir.
* Göz iltihabınız var ise ceviz yaprağını kaynatarak elde ettiğiniz sıvıya bir bez parçası batırıp gözün üzerine koymanız önerilir. Böylece iltihabın geçeceği iletilir.
* Burun kanamanız var ise yeşil kabukların suyunu çıkarıp burnunuza çekmeniz, kanamayı durdurmaktadır.
* Bal ile birlikte ceviz yenirse afrodizyak etkisi (cinsel gücü arttırıcı) göstermektedir.